Sunday, November 4, 2012

- Daging berlada-

Menu nih aku ske tp org kt umah xbape sbb dorang x makan pedas..sbb tu jarang sgt nk wat..coz xde geng nk makan..but still this is one of my fav..hehe

Bahan2:
1. Daging dihiris kecil2
2. Cili, bawang putih, bawang merah (dikisar kasar)
3. Asam jawa adabi (1/2 sudu besar)
4. Bawang besar dihiris nipis
5. Gula dan cukup rasa
6. Kunyit dan garam

Cara2:
1. Rebus daging sehingga empuk
2. Perap dengan kunyit, garam dan goreng
3. Alihkan daging yg telah digoreng
4. Tumis bawang besar, dan bahan (2) sehingga naik bau
5. Masukkan daging yang telah digoreng dan gaul rata
6. Tambahkan sedikit air asam jawa
7. Tambahkan gula dan cukup rasa

Ok, siap untuk dihidang..


-Terung goreng kicap-

Menu ni sangat sesuai untuk org yg dok bujang..yg da berfamily pun buley je nk wat klo rs cm malas nk masak yg heavy2 kan..msak yg simple pun sedap jgak :)

Bahan2:
1. 2-3 biji terung di potong spt dlam gmbo (ikut suke bape bnyk nk makan)
2. Kicap manis
3. Gula cket je
4. Butter 1 sudu besar

Cara2:
1. Panaskan butter
2. Goreng terung
3. Masukkan kicap
4. Tambahkan gula

Siap!!!! senang sgt kan?



-Butter Prawn-

Antara favourite menu yg org umah slalu request..simple n easy...but yummyyyy



Bahan2:
1. Udang untuk 4-5 orang makan
2. Bawang putih 3 ulas
3. Daun kari setengah tangkai
4. Susu pekat 2-3 sudu besar
5. Susu segar 3/4 cawan
6. Gula, bahan perasa
7. Tepung jagung 1sudu kecil dibancuh
8. Butter 2 sudu besar

Cara2:
1. Perap udang dengan cukup rasa.
2. Goreng udang dan alihkan ke tepi.
3. Cairkan butter
4. Masukkan bawang putih yg telah dihiris sehingga naik bau
5. Masukkan daun kari
6. Tambahkan susu segar, susu pekat dan gula
7. Tambahkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata
8. Tambahkan sedikit bahan perasa jika perlu
9. Masukkan udang yang telah digoreng dan kacau rata
10. Siap sedia untuk dihidang

Enjoy eating ^_^

Notes: Kalau nak lebih pekat, lebihkan tepung jagung, kurang susu segar dan goreng udang bersalut tepung spt gamba di bwah


-Sepetang bersama Nachos-

terasa lama sgt xupdate blog nih..huk2..so petang nih ttb rs nk update something untuk korang kt luar sana..especially for those yg suke sgt nyum2 mcm aku ^_^

tengok ade minced meat dlm peti ais terus je terasa nk wat roti daging @ lasagna version kampung..hik2...tp..lain yg diplan..lain lak yg jadi bl minced meat yg da siap menjadi santapan tetamu..tepakse la cancel wat roti daging sbb daging nye da xbape nk ckup...

so here we go to the plan B....nachos untuk minum petang siap sedia untuk di makan...tadaaaaaaaa
 
Bahan2:
1. Minced meat dinyahbekukan terlebih dahulu
2. Bawang putih, bawang merah, cili (dikisar) untuk perapan dan menumis
3. Bawang besar dipotong dadu
4. Cendawan butang dihiris nipis dan dipotong dua
5. Sos cili, sos lada hitam
6. Cukup rasa, gula
7. Cheese (di parut)
 
Cara2:
1. Perap minced meat dengan bahan 2,3,5 dan 6
2. Panaskan minyak
3. Tumiskan sedikit bahan 2 sehingga naik bau
4. Masukkan minced meat dan tambahkan sedikit air
5. Tambahkan cendawan
6. Tambahkan bahan perasa jika perlu
7. Letakkan ke dalam bekas
8. Taburkan cheese yang telah di parut
9. Panaskan di dalam microwave untuk mencairkan cheese
10. Hidangkan bersama2 Chachos seperti gambar di atas
 
Selamat menjamu selera ^_^