Wednesday, August 3, 2011

-inti telur bungkus-

assalamualaikum..azam bulan puasa aku nk wat entri pasal makan jer...no emo2..no touching2..hehehe
so hari nih..ttb mood nk mengupdate blog ngn recipes cik pearl membuak2 bl my darling (cik puan art) tanye psal recipe ayam masak pedas td siang..


hr nih tadi aku ditugaskan untuk wat telur bungkus while my mom wat dgg goreng n sup sayur. Dulu aku penah wat entri telur bngkus gak tp just share recipe jer n xde gmbo inti die..
so here we go for the telur bungkus cik pearl untuk bulan puasa nih..


1. Perencah nenek pearl (wajib ade dlm stp masakan)

a)Bawang putih & halia telah di kisar



















b)Bawang merah & cili giling yg telah di kisar

2. Daging cincang yg telah dibersihkan & dicampurkan dengan 2 sd (a), 3 sd (b), 1 sd serbuk kari, 2 sd gula, garam n ajinomoto seckup rasa. Gaul sehingga betul2 rata n meresap ke dalam daging dan biarkan selama 2-3 min.





3. Panaskan minyak n tumiskan bawang besar yg telah dipotong dadu. Tumis sehingga warna bertukar kekuningan atau naik bau.


4. Masukkan 2 sudu (b) dan kacau sehingga sehingga naik bau n pecah minyak







5. Masukkan daging cincang yg telah diperap bersama kentang (2 biji)yg telah dipotong dadu ke dalam kuali. Kacau sehingga betul2 masak, tambahkan sedikit air. Tambahkan sedikit sos cili dan bahan perasa (jika perlu). Alihkan ke tepi apabila sudah masak.




Siap dah inti telur bungkus....ok, skang kt buat telur nye plak...senang je..just follow sequence dlm gmbar kt bawah nih...


senang je kan???hehehe...selamat mencuba kawan2 (^^,)v


No comments:

Post a Comment