Sunday, June 17, 2012

-Ayam Golek Masak LEmak Cili Padi-

Bahan-bahan (5-6 orang makan):
1. 1 ekor ayam (dipotong sederhana)             
2. 2 batang serai (diketuk)
3. 1 helai daun kunyit (dipintal)
4. 10-15 biji cili padi @ cabai burung(klu nk pedas bleh tambah cili, klu taknak pedas kurangkan cili)
5. 1 inci halia
6. 1 inci kunyit @1 sudu besar serbuk kunyit
7. 5 ulas bawang merah
8. 1 biji bawang besar
9. 1 mangkuk santan pekat
10. Garam & gula secukup rasa
11. Sedikit kiub pati ayam

Cara-Cara:
1. Bersihkan ayam dan toskan               
2. Kisar cili, halia, kunyit, bwg merah & bwg besar.
3. Masukkan santan pekat ke dalam kuali yg agak2 muat utk seekor ayam supaya senang nak mengoleknya nanti.               
4. Masukkan bahan2 yg telah dikisar tadi, serai & daun kunyit.        
5. Masukkan ayam & bahan2 perasa.       
6. Bila memasak hendaklah api yg paling kecil sekali & jgn biarkan santan mendidih (pecah minyak). Sama seperti kita buat rendang.
              
7. Balik2kan ayam supaya masak sekata & tidak hangus bahagian bawahnya.
8. Tunggu hingga ayam betul2 empuk & kuahnya agak pekat.

Inilah hasilnya..nyum2

Resipi dari: http://www.myresipi.com/top/detail/2831 dan diolah sedikit mengikut citarasa :)

No comments:

Post a Comment